Nieuws

Wilt u op de hoogte blijven en geen nieuws meer missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief door hieronder een account aan te vragen op onze website.

Account aanvragen

Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door zich te registreren.

Nieuwsberichten

 • 3 mei 2022

  Webinar over DTN56

  Onlangs publiceerden de NCTV het 56ste Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland. Op maandag 9 mei om 16:00 zendt de NCTV een live webinar uit waarin zij ingaan op de inhoud van dit dreigingsbeeld en ook op vragen van de kijkers. Lees verder voor een uitgebreide toelichting en de link naar het webinar.

 • 28 mrt 2022

  Jaarverslag 2021 en Jaarplan 2022 online!

  Bekijk nu het gecombineerde en digitale jaarverslag 2021 en jaarplan 2022. 

 • 24 mrt 2022

  Campagne mentorproject ONE-on-ONE is gestart!

  I takes a village to raise a child - Hillary Clinton

  Op donderdag 24 maart is in Zaanstad officieel de campagne van mentorproject ONE-on-ONE van start gegaan. Samen met bestuurlijk ambassadeur burgemeester Hamming, lanceerde projectleider Samira Bouchibti het promotiefilmpje waarin verschillende betrokkenen uitleggen waar het project voor staat. Onder die betrokkenen waren Zorg- en Veiligheidshuis ZaWa en Noord-Holland Noord.

 • 24 mrt 2022

  Veel animo voor voorlichting over ondermijning op VO-scholen in Noord-Holland

  In de vorige nieuwsbrief informeerden we jullie al over de samenwerking die we vanuit Criminele Aanwas aangingen met Halt. Wij stelden 224 Halt-lessen Kosten van snel geld – Weerbaar tegen ondermijning beschikbaar aan VO-scholen in de eenheid Noord-Holland. Het was even de vraag of er wel interesse zou zijn vanuit de scholen. Maar die bleek er volop te zijn!

 • 23 mrt 2022

  BUIT – Een ander perspectief op dader- en slachtofferschap

  Op 17 februari werd BUIT de film en het interactieve lespakket over criminele en seksuele uitbuiting gelanceerd. Ruim 400 personen waren hierbij aanwezig, deels fysiek en deels online. Voor wie het heeft gemist, is de lancering nu ook terug te kijken. En via www.buitindeklas.nl is het lespakket gratis aan te vragen. Deel dit dus vooral met scholen in jullie netwerk!

 • 7 mrt 2022

  Het Digitaal Nachtregister als barrière tegen criminaliteit in (jacht)havens

  Noord-Holland Samen Veilig voerde afgelopen zomer het Digitaal Nachtregister met ID-controle in bij de jachthavens in Hoorn en de gemeentelijke haven in Enkhuizen. Zo maken we de (jacht)havens weerbaarder tegen ondermijnende criminaliteit. Want, de waterrijke infrastructuur en de vele kleine (jacht)havens zonder registratiesysteem zijn interessant voor criminelen: zo brengen zij gemakkelijk drugs of mensen aan land zonder dat iemand weet wie er is geweest. 

 • 23 feb 2022

  Online platform kan bijdragen aan bescherming van slachtoffers criminele uitbuiting

  Een specifiek platform gericht op criminele uitbuiting kan bijdragen aan het signaleren, beschermen en voorkomen van slachtoffers van deze vorm van mensenhandel. Dat blijkt uit een haalbaarheidsstudie van Noord-Holland Samen Veilig (NH-SV) en het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM).

 • 15 feb 2022

  Minister terughoudend over online gebiedsverbod

  ‘Het is niet aan mij om te oordelen over het optreden van de burgemeester’, zegt Dilan Yeşilgöz, minister van Justitie en Veiligheid, op Kamervragen van D66 over het opleggen van een online gebiedsverbod door de Utrechtse burgemeester Dijksma aan een 17-jarige jongen uit Zeist. Wel kondigt zij een handreiking voor gemeenten aan met een juridisch kader rond online monitoring. 

 • 8 feb 2022

  Nieuw! Halt Lessen Ondermijning op VO scholen in de eenheid Noord-Holland

  Vanuit het project Criminele Aanwas willen we voorkomen dat jongeren in deze drugscriminaliteit terecht komen. Op de interventiekaart staan al verschillende interventies die wij hiervoor aanbieden in de eenheid Noord-Holland. En daar voegen we in 2022 in samenwerking met Halt iets nieuws aan toe.

 • 8 feb 2022

  Wat levert de Sociale Netwerkanalyse in Velsen op?

  Hoe ziet het netwerk er uit van 15 jongeren die zich vermoedelijk met drugscriminaliteit bezighouden in Velsen? Dat is de vraag die centraal stond bij de Sociale Netwerkanalyse die het project Criminele Aanwas uitvoerde voor de gemeente en politie Velsen. Hoe kwam deze analyse tot stand en wat heeft het de gemeente en politie opgeleverd? Lees er meer over in dit interview met Matteo Pajonk (DRIO Noord-Holland), Lars ten Holte (OE Ondermijning in Velsen) en Roos Koopmans (beleidsadviseur OOV Velsen).

 • 1 feb 2022

  VNG lanceert raadgever digitale veiligheid

  Na de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart starten verschillende nieuwe raadsleden. Een goed moment om het belang van digitale veiligheid onder de aandacht te brengen. Dit is belangrijk voor zowel nieuwe raadsleden als voor raadsleden die al een tijd werkzaam zijn binnen de gemeenteraad. Raadsleden hebben taken en bevoegdheden om de digitale veiligheid te waarborgen. Want hoewel digitalisering grote voordelen met zich meebrengt, is het gebruik ervan niet zonder risico’s. Om handvatten te bieden voor een gesprek ontwikkelde de VNG de “Raadgever Digitale Veiligheid”.

 • 13 jan 2022

  Interview met burgemeester Nienhuis

  Astrid Nienhuis is burgemeester van Heemstede en tevens cyberburgemeester. Zij zet zich al jaren in om het onderwerp cybercrime hoog op de prioriteitenlijst te krijgen. Zo zorgt ze ervoor dat alle burgemeesters zoveel mogelijk te weten komen over welke interventies zij kunnen inzetten en was ze tevens aanjager van de komst van het Platform Cyberburgemeesters. Afgelopen jaar was ze ook voorzitter van dit platform.

 • 11 jan 2022

  Interview Barry en Jeremy bij Radio 1 over Re_B00TCMP

  Op 5 januari sprak ethisch hacker Barry en oud-deelnemer Jeremy bij Radio1 over re_b00tcmp. Vanaf ongeveer 7 minuten wordt het onderwerp aangekondigd. Je kunt een verwijzing naar de externe link terugvinden via onderstaande knop.

 • 3 jan 2022

  Interview Marieke Verhagen bij Radio 1 betreft Het Slachtoffer Spreekt

  In het radio 1 journaal van maandagochtend 3 januari aandacht voor de campagne van het team dat werkt aan de campagne hetslachtofferspreekt.nl Hiervoor een reportage met Jolise Stol van Slachtofferhulp Nederland, Marieke Verhagen-Dales, projectleider cybercrime van Noord Holland Samen Veilig, en een slachtoffer uit Middenbeemster die gehoor gaf aan de oproep, en zijn verhaal deed in het kader van de campagne.

 • 7 dec 2021

  In gesprek met jongeren over drugscriminaliteit

  Donderdag 2 december j.l. heeft het jongerenplatform Deal With It samen met Youtuber Lars Peterzon een livesessie gehouden via het streamingplatform Twitch. De kijkers konden middels polls vragen beantwoorden die betrekken hadden op het thema van de avond; “Drugscriminaliteit in jouw buurt”. 

 • 1 dec 2021

  Kijk extra uit voor cybercrime rondom de feestdagen

  Mocht je nog een aantal aankopen gaan doen voor de feestdagen, let dan tijdens deze periode extra goed op voor verschillende vormen van cybercrime. Mogelijk worden er nieuwe trucjes toegepast omdat aankopen tijdens deze periode weer fors toenemen.

 • 30 nov 2021

  Interview Koen Westerhuis

  Door alert te zijn kun je een hoop voorkomen!

  Als informatie analist bij het team Openbare Orde & Veiligheid, houdt Koen zich bezig met het analyseren van meldingen die te maken hebben met ondermijning. Daarnaast is hij sinds 2019 beleidsadviseur op het gebied van cybercrime.

 • 25 nov 2021

  Onderzoek 'Zuiver op de graat?' gepubliceerd

  Nederlandse kottervisserij is kwetsbaar voor criminele drugsnetwerken, dat blijkt uit het onderzoek 'Zuiver op de Graat?, over de betrokkenheid van de visserij bij maritieme drugssmokkel’. Drugssmokkelaar benaderen actief vissers in economische problemen. Verreweg de meeste vissers wijzen de aanbiedingen af, maar de economische malaise in hun sector maakt hen wel kwetsbaar voor criminele netwerken.

   

 • 11 nov 2021

  Vistikhetmaar.nl: weerbaarheid tegen criminaliteit

  Samen met de Sectorraad Visserij ontwikkelden we het kennisdossier 'weerbaar tegen criminaliteit' op de website www.vistikhetmaar.nl. We zijn erg trots op deze samenwerking, omdat het laat zien dat de sector zelf het belang ziet in het weerbaar maken en houden van de visserijsector. Zo krijgen criminelen geen kans!

 • 3 nov 2021

  Global Risk Management Survey 2021

  Om de twee jaar ondervraagt AON duizenden risicomanagers van over de hele wereld om te onderzoeken wat de grootste risico's en uitdagingen zijn waar organisaties mee te maken hebben. Opvallend hierbij is dat in de nieuwe top 10 cyberrisico is gestegen van plaats 6 naar plaats 1! Bekijk het gehele artikel en de optie om het gehele onderzoek te lezen hier.