Nieuws

Wilt u op de hoogte blijven en geen nieuws meer missen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief door hieronder een account aan te vragen op onze website.

Account aanvragen

Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door zich te registreren.

Interview met Jana Schreurs en Luc Copier

Luc en Jana zijn in januari begonnen als VNG-trainees binnen team Cyber van NHVeilig. Als VNG-trainee krijgen zij de kans om gedurende twee jaar bij de lokale overheid ervaringen op te doen middels het uitvoeren van verschillende opdrachten. Aankomende maanden zullen zij binnen team Cyber aan de slag gaan op het gebied van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit. Tijd om hen aan jullie voor te stellen!

 

1. Wat is je functie en wat houdt deze in? - Jana & Luc

Jana: Aankomende maanden mag ik mij binnen team cyber van NHVeilig als projectmedewerker bezighouden met het organiseren van een cyberoefening voor de 32 gemeenten. Met deze cyberoefening kunnen gemeenten samen met OM en de politie in de veiligheidsdriehoek oefenen met een digitale crisis. Op deze manier kunnen gemeenten zich zo goed mogelijk voorbereiden op een dergelijk incident en weten zij wie in een dergelijke situatie de juiste partners zijn.

Luc: Ik ga mij de aankomende maandag als projectmedewerker binnen het team cyber van NHVeilig bezig houden met het opstellen van een cybernormeringsstelsel. Het cybernormeringsstelsel kan makkelijker worden uitgelegd als een scorekaart om als gemeente objectief te kunnen zien waar je staat op het beleidsveld van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit. Met dit stelsel willen wij gemeenten laten zien waar zij staan met de aanpak van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit.

2. Welke werkervaring is jou het meest bijgebleven? - Luc 

Luc: De werkervaring die mij het meeste is bijgebleven is de cyberaanval op een publieke instelling bij mijn vorige baan. Ik zat in de ochtend in de trein toen ik een paar keer werd gebeld met de vraag of ik al bijna was gearriveerd, dit verbaasde mij een beetje want dit was nog nooit eerder gebeurd.

Eenmaal aangekomen op het station bleek dat er sprake was van een cyberaanval. Wij hebben toen snel een fiets gepakt en zijn naar de instelling gefietst. Hier aangekomen bleek er sprake van enige onrust, er bleek in de nacht een ransomware-aanval uitgevoerd te zijn die gericht was op de instelling.

Wij hebben de gehele dag ondersteuning geboden om ervoor te kunnen zorgen dat deze aanval zo goed mogelijk kon worden afgehandeld. Deze werkervaring is mij vooral erg bijgebleven omdat ik van dichtbij heb kunnen zien welke impact een dergelijke aanval kan hebben op mensen en organisaties.

3. Wat hoop je met je werk/opdracht te bereiken? – Jana en Luc

Jana: Het ultieme doel is natuurlijk een cyberweerbaar Noord-Holland waarbij alle gemeenten zo goed mogelijk zijn voorbereid op een digitaal incident of crisis. Met het bijdragen aan het organiseren van de cyberoefening voor burgemeesters, OM en Politie hoop ik hier een stukje aan te kunnen bijdragen en gemeenten hierbij te kunnen helpen.

Luc: Vanzelfsprekend sluit ik mij hier aan bij wat Jana zegt. Ik hoop met het opstellen van een goed functionerend normeringsstelsel er aan bij te kunnen dragen dat gemeenten (nog) effectiever en slagvaardiger beleid kunnen voeren op het gebied van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit.

4. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd op het gebied van cyber? - Jana

Jana: Het belangrijkste wat ik tot nu toe heb geleerd op het gebied van cyber is hoe belangrijk het is om een duidelijk beeeld te hebben van wie je partners zijn. Cyberincidenten spelen zich allang niet meer alleen in de online wereld af. Gevolgen van een cybercrisis en de cascade effecten hiervan zijn ook in de fysieke leefomgeving voelbaar en kunnen hier grote schade aanrichten.

Om deze reden is het zo belangrijk om hier een goed beeld van te hebben. Wat zijn de mogelijke gevolgen van een incident (ook in de fysieke leefomgeving)? Is iedereen zich hiervan bewust? En hebben we de juiste mensen aan tafel?

Door iedereen op tijd aan te haken en hiervan bewust te maken kun je samen stappen zetten door bijvoorbeeld te oefenen, (crisis) plannen op te stellen en aan te passen en zo voor een veiligere omgeving te zorgen.