Kennisbank onderwerp

Account aanvragen

Veiligheidsprofessionals kunnen gebruik maken van meer praktische hulp door zich te registreren.

Aanpak WerkwijzerPlus & Weerbare Jeugd

Voorkomen van criminele aanwas door het versterken van veerkrachtige buurten

Een wijk kan een voedingsbodem vormen voor jongeren om de criminaliteit in te stromen. Vanuit het project Weerbare Jeugd van RIEC Noord-Holland & Noord-Holland Samen Veilig is in 2022 een pilot uitgevoerd van de aanpak WerkwijzerPlus in de gemeenten Beverwijk en Heemskerk. Door het inzetten van een gerichte aanpak op het versterken van de (veer)kracht van de wijk, kunnen patronen die de problematiek in stand houden, duurzaam doorbroken worden. En daarmee kan de instroom van jongeren in de criminaliteit tegen worden gegaan. De WerkwijzerPlus aanpak is niet een aparte interventie of aanpak. Het biedt vooral een andere manier van kijken, waarmee het bestaande netwerk, zowel formeel en informeel, versterkt kan worden.

Van deze aanpak hebben we een handreiking gemaakt die bestaat uit:

1.           De basisprincipes achter WerkwijzerPlus

2.           De 6 stappen van WerkwijzerPlus

3.           Toelichting per stap met concrete praktijkvoorbeelden

Op deze manier delen we de opgedane kennis en ervaring uit de Noord-Hollandse pilot. Gemeente Heemskerk en de gemeente Beverwijk hebben elementen van de aanpak geïntegreerd in hun wijkenaanpak. We hopen hiermee andere gemeenten in onze regio beeld te geven bij deze aanpak, de waardevolle elementen en de praktische toepassing ervan. De handreiking is hier te downloaden.

Meer info?

Wil je meer weten over deze aanpak? Behoefte aan een presentatie of workshop? Of wil jij in jouw gemeente aan de slag met (elementen van) de aanpak van WerkwijzerPlus? Neem dan contact met ons op.

Mail naar info@werkwijzerplus.com of weerbarejeugd@nh-sv.nl 

Rapportage

In deze handreiking wordt een beschrijving gegeven van de aanpak WerkwijzerPlus. Een aanpak die zich richt op het voorkomen van criminele aanwas door het versterken van veerkrachtige buurten.
  • Datum: 11 Feb 24
  • Auteur: J. Terpstra & M. van Rijn
  • Soort document:
  • Aantal pagina’s: 18